Anakronik 2018/2019

2017 yılı yaz aylarında Hüseyin Kıyak, Zeynep Yıldız Abbasoğlu, Ömer Faruk Demirkan ve Ahmet Bülbül ile bir araya gelerek temelini attığımız anakronik e-dergimizin ikinci yılını tamamlamış bulunuyoruz. Bu yüzden ziyadesiyle mutlu olduğumuzu en başta belirtmek isterim. Bunun yanında birçok projenin başına geldiği gibi, bizim de başlangıçtaki heyecan ve azmi aynı şekilde devam ettirebilmemiz pek mümkün olamadı, dışarıdan yeterli desteği edinemememiz ve arkadaşlarımızın türlü yoğunluklar ile dergiye katkılarını kısıtlamaları sonucu özellikle geçen yıl istikrarlı bir yayın faaliyeti gerçekleştiremedik. Buna rağmen, sizin de sunduğumuz bu e-kitap vesilesi ile değerlendirebileceğiniz gibi iki yıl süresince gerçekleştirdiğimiz yayınlara şöyle bir bakınca hatırı sayılır bir birikime ulaştığımızı gördük. Bu iki yıl içerisinde yayınlamış olduğumuz yazıları sizlere bu e-kitap aracılığıyla toplu halde sunmanın faydalı olabileceğini düşündük, umarız niyetimiz amacına ulaşır. Yukarıdaki kapak görseline tıklayarak e-kitaba ulaşabilirsiniz.

Dijital dünya için artık gayet sıradan, ama Türk müziği için fazlasıyla yeni bu yayın faaliyetine, Türk müziğinin entelektüel bir alan olma hüviyetine bir katkı sunmak amacı ile e-skop gibi başarılı örneklerden cesaret alarak girişmiştik. Geçen süreç bu niyetimizin yer yer karşılık bulduğunu ancak hala yolun çok başında olduğumuzu gösterdi. Elbette ki bir derginin başarısı okunma oranları ile ölçülemez ve bir dijital derginin yayınlarının okunma oranları, yazıların ulaşabildiği kitle, bu kitlenin profili ve yazarın kendi okuyucu kitlesi ile yakından ilişkilidir. Ancak tüm yayın faaliyetlerimiz arasında, görece popüler olan romantik eğilimlerin yanında estetik değerlendirme, akademik eleştiri veya yeni açılımların da dikkat çekmesi bizi fazlasıyla mutlu etti. Daha en başından beri dileğimiz Anakronik’in akademinin yerleşik ve fazlasıyla zorlayıcı kalıplarının dışında, bir magazinel derginin ciddiyetsizliğinden uzak, fikir ve görüşlerin serbestçe paylaşılabildiği açık bir platform haline gelmesidir. Bu doğrultuda Anakronik’in açık çağrı ile yayın faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatır, ilgililerin çalışmalarını bizlerle paylaşması halinde her zaman yayın için değerlendirileceğini memnuniyetle tekrarlamak isterim.

Son olarak Anakronik dijital platformunu işler hale getiren Burak Karaoğlan’a ve derginin duruşunu esprili ve gayet ilgi çekici bir şekilde görselleştiren Hilal Arpacıoğlu’na tekrar teşekkür etmek isterim. Bunun yanında bu süreç içerisinde en başta yazıları ile katkı sağlayan kıymetli yazarlar, Fikret Karakaya, Jacob Olley, Arash Mohafez, Bülent Aksoy, Ayşegül Kostak Toksoy, Ozan Kolbaş, Onur Güneş Ayas’ın yanı sıra Hüseyin Kıyak, Zeynep Yıldız Abbasoğlu, Ömer Faruk Demirkan ve Ahmet Bülbül’e içten teşekkürlerimi sunarım.

Hasan Baran Fırat