YILLIK: Annual of Istanbul Studies’in ilk sayısı çıktı!
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün akademik yayını olan ve 2012-2018 arasında her yıl yayımlanan İstanbul Araştırmaları Yıllığı / Annual of İstanbul Studiesdergisinin mirasını devralan YILLIK, hakemli ve açık erişim bir dergi olarak basılı ve online (DergiPark üzerinden) yayımlanıyor.
YILLIK: Annual of Istanbul Studies 1 (2019) sayısının hakemli makalelerinde, erken modern İstanbul’da dönüşen mekân ve görsellik pratiklerinden 1955 yılında İstanbul’da düzenlenen 10. Bizans Çalışmaları Kongresi’ne kadar çok farklı konu; şehircilik, mimarlık, bilim, müzik tarihi ve tarihyazımı gibi farklı alanlardan gelen yenilikçi bakış açılarıyla ele alınıyor.
Derginin yeni bölümlerinden Cabinet’te, Suna ve İnan Kıraç Vakfı (SVIKV) koleksiyonlarından bir eser, alanın uzman bir ismi tarafından kısaca inceleniyor. Bu ilk sayıda Selim S. Kuru, SVIKV Elyazması Koleksiyonu’ndan Baldırzâde Mecmuası içinde bulunan Tacîzâde Cafer Çelebi’ye ait Küsnâme adlı eseri tanıtıyor.
Bir diğer yeni bölüm olan Meclis, hem Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın düzenlediği farklı sözel etkinliklerin bildirilerinin yayımlanabileceği, hem de İstanbul’a dair güncel tartışmalar üzerine eleştirel müdahalelerin yer bulabileceği bir alan olarak tasarlandı. İlk sayıda, Kasım 2018’de Pera Müzesi’nde gerçekleşen “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP) Açılış Paneli’nde sunulan bildiriler yer alıyor.
YILLIK: Annual of Istanbul Studies 1 (2019)
İçindekiler
Çiğdem Kafescioğlu – Sokağın, Meydanın, Şehirlilerin Resmi: On Altıncı Yüzyıl Sonu İstanbul’unda Mekân Pratikleri ve Görselliğin Dönüşümü
Hatice Gökçen Özkaya – İstanbul’da On Yedinci Yüzyıl Evlerinde Yaşama Mekânları
Nilay Özlü – Silent Guardians of the Regime: The ‘Lost’ Police Stations of the Topkapı Palace
Ayhan Han – Osmanlı Döneminde Yerebatan Sarnıcı ve Mahallesi
Bilge Ar – İşgal İstanbul’unun Kentsel Dönüşümünü Beyaz Ruslar Üzerinden Okumak
Buket Kitapçı Bayrı – The 10th International Congress of Byzantine Studies, Istanbul, September 15–21, 1955
Hasan Baran Fırat – Dönemlendirme Çalışmaları ve Osmanlı-Türk Müziği Tarihyazımı: Bir Bilanço Denemesi
Cabinet
Selim Sırrı Kuru – A Radical Discourse of Desire: Küsnâme
Meclis
Walter Feldman – The Emergence of Ottoman Music and Local Modernity
Panagiotis C. Poulos – Spaces of Intercommunal Musical Relations in Ottoman Istanbul
İncelemeler ve İstanbul Kaynakçası
Muhammed Zinciroğlu – Istanbul Bibliography 2019